English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home СТАТИИ 13 минерални води с опасно много флуорид. Четете етикета

-20% от ЕКОНТ

Банер

ValAddThis

ЕКОНТ

Търсене на продукт

Сайтовете на ФЛП

Банер
Банер
Designed by:Dimitar Borisov

13 минерални води с опасно много флуорид. Четете етикета ПДФ Печат Е-мейл
Статии - НОВИ СТАТИИ
AddThis Social Bookmark Button

Колко често си миете зъбите? Най-вероятно един или два пъти на ден. А колко често се замисляте за това какво има в пастата за зъби, която ползвате ден след ден, месец след месец? Също като повечето хора може би разчитате на препоръките на Асоциацията на стоматолозите, която постоянно чуваме да се споменава в рекламите. Напразно.

След като попаднах на информация за вредата от флуора, аз наистина се замислих за това, че никога преди дори не ми е минавала мисълта да прочета какви съставки влизат в пастата за зъби.

Да не говорим за това, че никога не съм се допитвала до компетентни по въпроса хора. Признавам си, че цялата информация за флуорида получавах от рекламните плакати и телевизионните реклами, а понякога и от зъболекарите.

За моя изненада, след като започнах да търся, намерих толкова много “интересни” факти за флуорида и въздействието му върху организма, че все още се намирам в лек шок от това, което научих. Приемете тази статия като информация за размисъл.

Какво е флуор и флуорид

Флуоридът е йон на флуора. Всички органични и неорганични съединения, съдържащи флуор - това са същите тези флуориди, за които ще говорим в тази статия. Флуорът е газ, който в природата съществува по-често във вид на съединения с други вещества, като например калциев флуорид и натриев флуорид.

Флуоридът е природен елемент, който е част от състава на земната кора. Поради това е естествено, че една малка доза флуорид (много по-малко от 1 милионна част) се съдържа в природните води.

Растенията, естествено, абсорбират флуориди от земята и водата, като по този начин една малка част от него присъства във всичките ни храни и водата и се натрупва в тъканите на животните и растенията. Въпреки факта, че флуоридът е природен елемент,

той е токсичен за хората

много повече от оловото. Инжекция с 2-5 грама натриев флуорид (стандартен компонент в пастата за зъби) е смъртоносна доза. Флуоридът в тубата паста за зъби среден размер е достатъчен да убие малко дете, ако използва цялото количество наведнъж. Пастата за зъби с флуорид съдържа много по-висока концентрация от него в сравнение със съдържанието му в околната среда.

Първоначално са започнали да добавят флуорид към водата за пиене, тъй като се смятало, че е изключително полезен за здравето на зъбите и предотвратява възникването на кариес. А след това и в пастата за зъби. В някои страни, например САЩ, около 2/3 от всички природни води се обработват с флуорид.

Смята се, че флуоридът е токсичен за бактериите. Тези микроорганизми, както и всички останали форми на живот, също се хранят и като храна употребяват захарта (глюкоза, захароза, фруктоза, лактоза или хранителните нишестета). Отпадъците от жизнената дейност на бактериите, които могат да разтварят зъбния емайл, са същите тези киселини, които предизвикват кариес на зъбите - деминерализация.

Флуорът отравя бактериите, намалява способността им да преработват захарта. За съжаление обаче, флуоридът е толкова отровен, че

при използването му се тровят не само бактериите, но също и другите клетки

Флуорът може да доведе до сериозни здравословни проблеми, дори когато се използва в малки дози, които се съдържат в пастата за зъби или флуорираната вода. Един от най-сериозните е флуороза - хронична интоксикация с флуорид. Има два вида флуроза: на зъбите и на скелета, и се проявява чрез ужасни симптоми, дори няма да ви ги описвам.

Има проведени повече от 30 изследвания на животни, които показват, че флуоридът е невротоксин, който понижава познавателните способности (език, реч, психологическа, умствена способност) и паметта. В действителност флуоридът

ни прави по-тъпи

Има още много здравословни проблеми, свързани с флуорида, които носят ужасни имена.

По-голямата част от тази шокираща информация е оповестена едва през последните 10 години, преди това е била строго засекретена.

Защо хората са започнали да добавят флуор в пастите за зъби и водата?

Както винаги, в тази история са замесени много пари и политика. Историята за създаването на мита за полезността на флуорида е описан в книгата “Флуорът - голяма заблуда”, публикувана от известния журналист и продуцент на Би Би Си Кристофър Брайсън, която е базирана на 10-годишно проучване на фактите и слухове по този въпрос. В тази книга Брайсън описва най-значимите личности и академични институции, които играят голяма роля в това флуоридите да се използват за профилактика на стоматологичните заболявания в САЩ и по целия свят.

Ами сега?

Като начало погледнете на този проблем с “отворени очи” (добре е да включите и мозъка) и да вземете за себе си осъзнато решение. Здравият смисъл подсказва, че не трябва да се приема (още повече редовно) каквото и да е вещество, ако не знаете какво представлява.

Моето мнение е, че дори ако имате и леко съмнение, че флуоридът може да бъде опасен - няма смисъл да го използвате. А в този случай има огромно количество материали, които ни убеждават, че е по-добре да се откажем от него.

Има ли паста за зъби без флуорид?

Разбира се, че има. Аз намерих една. И имам предчувствието, че ще открия и други.

Освен това, ето какво съветват стоматолозите за “безфлуорното” предпазване от кариес:

Колкото по-малко захар се съдържа в храните, които ядем, или колкото по-малко приемате храна, богата на захар, и не позволявате тя да се задържа в устната кухина, толкова по-малко ще е количеството киселина, която ще произвеждат бактериите. Използвайте не захар, а изкуствени заместители. Намалете времето, през което захарта престоява в устата. След приемането на богати на захар храни измийте зъбите или най-малкото - изплакнете устата. Не смучете сладки неща и не пийте сладки напитки дълго време.

Често и старателно почиствайте зъбите с конец и четка. Измивайте зъбите след всяко хранене.

Отделете малко повече време на вашите зъби - трябва да ги почиствате колкото може по-добре. В местата, до които не можете да достигнете с четка или конец, най-вероятно ще се образуват кухини.

Само факти!

Страните, които са спрели, отхвърлили или забранили флуоризирането на водата: Австрия, Белгия, Китай, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Индия, Израел, Япония, Люксембург, Холандия, Северна Ирландия, Норвегия, Шотландия, Швеция, Швейцария.

 

13 минерални води с опасно много флуорид. Четете етикета

31 Август 2009

Минерална вода “Девин” с високо съдържание на флуорид - 4 мг/л. Има вода от същата марка - изворна - с ниско съдържание. Снимки: авторката
Снимки: авторката

Хората в България купуват минерална вода и пият, без да четат етикетите. А на някои от най-известните български марки минерална вода като „Девин“, „Михалково“, Хисар“, “Велинград“ и др., пише: „Съдържа флуорид над 1.5 мг/л. и не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7 години“ (виж по-долу таблица със съдържанието на флуор в по-известните марки минерална вода на пазара).
Но има риск и за възрастните, които консумират много вода с високо съдържание на флуорид. Ако един човек пие по половин-един литър минерална вода с високо съдържание на флуорид на ден, вредни ефекти няма да има, но ако пие 1,5-2 литра, опасността се увеличава. Какво е опасното на флуорида?
Д-р Иво Атанасов, държавен експерт в дирекция „Обществено здраве“ на МЗ казва: „Повишеното приемане на флуор (при концентрации на флуор в питейната водата над 1,5 мг/л) при кърмачетата и децата до седем годишна възраст води до повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им. Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 мг/л) създава повишен риск от развитие на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи и ронливи“.

„Колко вода трябва да пие човек всеки ден, за да е здрав?“, пита на лекция в София Джон Далтън, директор на английско училище по пиар. От залата се чуват отговори: „Два литра минимум!“, „Не - три литра!“…
„Отговорът е – колкото му се пие - казва лекторът. Но компаниите за минерална вода искат хората да пият повече, дори когато не са жадни. Тогава се появяват авторитетни изследвания, че е полезно за здравето да се пие много вода - по 2 до 4 литра дневно. Печалбите на бутилиращите фирми скачат. Нищо лично, просто пиар“.

Минерална вода “Банкя” с ниско съдържание на флуор 0,5 мг/л. Снимки: авторката

Ако пиар посланието за обилния водопой на масите се приложи към някои натурални минерални води в България, може да се стигне до увреждане на здравето, предупреждават експерти. Много от минералните води в България са с естествено (природно) повишено съдържание на флуориди (на етикетите се отбелязва с F).

По данни на Министерството на здравеопазването (МЗ) 13 български марки натурални минерални води от търговската мрежа съдържат флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л.
Според Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, пазарният дял на минералните води със съдържание на флуориди над 1,5 мг/л за 2007 г. е около 33% от всички произведени в страната бутилирани минерални води.

Те са от находищата „Девин“, „Хисаря“, “Велинград”, “Михалково”, “Ракитово”, “Старо Железаре”, “Баничан” и “Бързия”. Не всички води с марка „Девин“, „Михалково“ и др. обаче съдържат много флуорид. Има изворни и трапезни (като „Девин“ с розов етикет или „Михалково“ със зелен), които са с F, по-малко или равно на 0.1 мг/л. Затова трябва да се четат етикетите.

Минерална вода “Преподобна Стойна” с ниско съдържание на флуор 0,3 мг/л. Снимки: авторката

На водите с повече от 1.5 мг флуорид на литър пише (макар и с малки, невзрачни букви, вляво от „заглавието“), че не се препоръчват за всекидневна употреба от деца под 7 години. В по-големи количества те не са безопасни и за възрастни. Безразборното приемане на флуориди чрез пастите за зъби, водата, някои храни, лекарства и др. води до опасно високи концентрации в организма.

Потреблението на минерална вода в България в последните 20 години се увеличава средно с по 12-15% на година. За сравнение - през 1990 г. годишната консумация за България е 8 литра минерална вода на глава от населението, а през 2004 година вече е 54 л. За първи път през 2008 година се наблюдава лек спад (от 3% за натуралните минерални води и 5% за трапезната вода), но тенденцията е и занапред потреблението да расте. В Западна Европа то е средно над 100 л. на човек годишно.

Натуралните минерални води със съдържание на флуорид над 1,5 mg/l са около 1/3 от всички бутилирани български минерални води. По данни на Европейската комисия, по този показател страната ни се нарежда на едно от първите места в ЕС.

За ползата и вредата от флуора от години тече световен спор между зъболекари и хуманни лекари. Първите казват, че редовното приемане на флуорни съединения заздравява зъбите и намалява риска от кариеси. По тази причина почти всички пасти за зъби в търговската мрежа са с флуор. В някои държави като САЩ изкуствено се флуорира дори питейната вода. От Българския зъболекарски съюз също се опитаха да флуорират питейната вода в България, но Министерството на здравеопазването се възпротиви.

В Европа това не само е отречено, но има и пределно допустими нива за съдържание на флуориди във водата за пиене – максимум 1.5 мг/л. За минералните води се допуска до 5 мг/л, защото се приема, че хората пият и чешмяна. Но някои пият само минерална.

Два вида минерална вода “Михалково” с различно съдържание на флуорид - синята е с високо, зелена - с ниско. Снимки: авторката

Според д-р Филис Муленикс, бивша директорка на “Форсайт дентъл сентър” в Бостън, САЩ, флуоридите са силно токсични за централната нервна система и могат да се отразят зле на мозъка дори в ниски дози. При бебета и деца се уврежда развитието на мозъка, засяга се моторната функция, намалява се способността за обучение.

Минерална вода “Михалково” с високо съдържание на флуорид - 3,1 мг/л. Снимки: авторката
Минерална вода “Михалково” с ниско съдържание на флуорид - под 0,1 мг/л. Снимки: авторката Снимки: авторката

Други изследвания показват, че флуоридите се отразяват неблагоприятно върху фертилното здраве.

Според учени от Франкфуртския университет минералната вода може да съдържа и растителни хормони, които приличат на женския полов хормон - естроген. Учените изследвали 20 марки минерална вода като в 12 от тях са открили хормони. Те са били в ниска концентрация, но хормоните оказват влияние дори и в малки количества.

Контролът върху производството и етикетирането на бутилираните натурални минерални води в България се извършва от Министерство на здравеопазването (МЗ) и  неговите Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Съдържанието на флуориди се проверява още на етап предоставяне на концесия за добив на минерална вода. От МЗ уверяват, че на пазара не може да бъде пусната бутилирана натурална минерална вода със съдържание на флуорид над 5 мг/л.

РИОКОЗ правят последващи проверки на бутилирани води, подготвени за търговската мрежа. През 2009 година от РИОКОЗ установили, че всички фирми изписват на етикета предупреждение, ако водата им съдържа над 1.5 мг./л флуорид. Тоест, ако потребителите не искат да пият вода с високо съдържание на флуориди, трябва да четат етикета.

Минерална вода “Горна баня” с ниско съдържание на флуор 0,2 мг/л. Снимки: авторката

Съдържание на флуориди в някои минерални води

(По данни от търговската мрежа и от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца 0-18 г. 2009-2014 г.)

Търговско                    F на етикета
наименование на          мг/л
минералната вода

Хисар                            5,0
Девин                            4,0
Ракитово                        5,0
Велинград                     4,5
Velingrad (BG)                4,5
Клептуза                       4,5
Михалково                    3,1
Рударци                        1,5
Неврокоп                      0,1
Преподобна Стойна       0,4
Горна баня                    0,2
Банкя                            0,5


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ : Флуоридите увреждат ДНК и водят до смърт