English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home СТАТИИ Има ли полза от флуора?

-20% от ЕКОНТ

Банер

ValAddThis

ЕКОНТ

Търсене на продукт

Сайтовете на ФЛП

Банер
Банер
Designed by:Dimitar Borisov

Има ли полза от флуора? ПДФ Печат Е-мейл
Статии - НОВИ СТАТИИ
AddThis Social Bookmark Button

Има ли полза от флуора?

С течение на годините флуоридите се натрупват в костите. Бъбреците могат да елиминират само до 50% от ежедневния им прием. Едно от последствията на този процес е скелетната флуороза, което прави костите слаби и чупливи.
Случаите на остеосаркома (рак на костите) са значително повече сред млади мъже, живеещи в райони с флуорирана питейна вода.
С около 50% е нараснала и честотата на рака на устната кухина в областите, където водата се флуорира - това означава 8000 нови случая всяка година.

Дори само една милионна част от грама (1 ppm), а дозата на флуориране на питейната вода обикновено е по-висока, потиска ензимните системи в клетката, предизвиква вродени дефекти у животни и хора, уврежда имунната система, води до нарушение в синтезата на колагена и допринася за калцификация на меките тъкани, влошава артритните оплаквания или води до такива.

Данните на PHS от най-голямото изследване, правено в САЩ и обхващащо 39 000 деца, на възраст от 5 до 17 г. от 84 области на тази държава, показват ясно, че няма разлика в честотата на кариесите, пломбите или развалените зъби между областите, където питейната вода се флуорира, и областите, където това не е практика!

Според изчисления от началото на XX в. "благодарение" на замърсяването на природната среда от заводите и изкуственото флуориране на водата досега повече от 130 млн. американци са страдали от хронична флуорна интоксикация, ускорено стареене и дегенеративни заболявания.

Световната конспирация срещу здравето

Има ли проблем с приемането на флуор?

Като много американци на моята възраст, израстнах с положително отношение спрямо приемането на флуор. Рекламите на пасти за зъби ми казваха, че той помага против кариес и че трябва да ги четкам с паста, съдържаща флуор, затова го използвах всеки ден. Зъболекаря също ми предписваше лечение с флуор. Той беше добавян и във водопреносната мрежа, така че пиейки вода от чешмата (и консумирайки всичко направено  с нея) получавах и дневната си доза от флуор. Като другите, и аз допусках, че беше здравословно. В противен случай, защо биха го добавяли към паста за зъби и вода?
Обаче преди много години започнах да чувам слухове, че флуора е потенциално опасен. Осъзнах, че никога не съм вниквал в проблема и дори не знаех какво представлява и защо би трябвало да го приемам. Трябваше да призная, че всичко, което знам за него идваше от тези, които се занимаваха с маркетинга му. Много други продукти, които също не са здравословни, попадат в зоната на действието му(цигари, нездравословна храна и т.н.), така че защо да допусна, че флуора е здравословен, единствено поради факта, че така казват тези, които го рекламират?
Затова в далечната 1997 година, станах любопитен и започнах да се вглеждам в това вещество. Днес това е много лесно да се направи, защото имо голямо количество налична информация. Ще споделя част от нея и ще предоставя линкове, за да можете да се образовате по-нататък, ако искате. Целта ми е да ви помогна съзнателно да решите дали искате да продължите да го използвате.
Какво представлява флуор?
Технически субстанцията флуор е флуориден йон. Флуор е газ и в природата може да бъде открит в съединение с други вещества, формирайки съединения, например калциев флуорид.
Флуор е вещество, което се среща доста често в природата, по специално в земната кора. Следователно, се намира и във водните запаси, обикновено в много малки концентрации (много под 1 на милион). Растенията го абсорбират от почвата, така че малки количества флуорсъдържащи съединения се срещат и в храната ни. Освен това той се среща много често в състава на пестицидите, затова растителните храни, третирани с пестициди имат по-висока концентрация.
Най-високата концентрация на флуор в храна се среща в храните за животни и в преработените такива, особено рибни. Той изгражда животинските тъкани. И когато се използва вода, съдържаща флуор, в хранителното производство, той ще се концентрира в крайния продукт. Същото става и при готвенето с флуорсъдържаща вода.
Въпреки, че се среща в природата, той е много токсичен за хората, дори повече от оловото. Ако си инжектирате смо 2-5 грама натриев флуорид (често срещана съставка на зъбните пасти), вероятно ще умрете. Количеството от това вещество в една туба за зъбна паста е достатъчно да убие малко дете, ако се погълне наведнъж. Пастата за зъби с флуор съдържа много по-голяма концентрация от веществото, отколкото то се среща в природата.
Американската Агенция за Защита на Околната Среда регулира използването на флуорид.
Необходим ли е той за здравето?
Ни най-малко. За разлика от калция и магнезия, той не е основна храна за нашето тяло. Ако не вкусите флуорид през целия си живот, няма да пострадате от това. Няма такова нещо като недостиг на флуор в тялото.
Каква е предполагаемата роля на флуор против разрушаването на зъбите?
Той действа като спъва развитието на ензимите. По тази причина се вярва, че помага срещу образуването на зъбен кариес, буквално като отравя бактериите в устата. За нещастие, тъй като той е толкова токсичен, рискувате много като го изпозвате срещу кариес. Отравяте не само бактериите в устата си, но и други клетки.
“Флуор потиска ензимите, които развъждат устните бактерии, произвеждащи киселини, които от своя страна разяждат зъбния емайл. Това наблюдение е валидно, но някои учени понастоящем вярват, че вредното въздействие на флуор върху други полезни ензими е далеч по-силно от ползата в превенцията срещу кариес.”
- УНИЦЕФ, Декември 1999
Флуора действа локално. Ако глътнете от него, той няма да помогне ни най-малко на зъбите ви, освен ако няма контакт с тях. Затова добавките, съдържащи това вещество са напълно безполезни.
Какви са рисковете от приемане на флуор?
Настрана от риска от смърт, той може да причини сериозни проблеми дори в ниски концентрации, приет чрез вода за уста или пасти за зъби.
Един от рисковете е флуорозата – флуорно отравяне, причинено от прекалено излагане на флуор. Има два вида: зъбна и скелетна флуороза. Първата се среща при децата и главния симптом е обезцветени и/или с ямички зъби (на английски език – ще бъде преведена в блога по-късно), но се вярва, че повърхностните белези върху зъбите са свързани с по-дълбок неврологичен проблем.
Скелетната флуороза е артритно заболяване, причинено от натрупване на флуорид в костите, в резултат на което те стават крехки и лесно чупливи. Изследвания, публикувани в Журнала на Американската Медицинска Асоциация отбелязват, че фрактури на таза се срещат по-често в общини, където във водата се добавя флуор.
Пиенето на флуорсъдържаща вода се свързва с намалена познавателна способност у децата (на английски език – ще бъде преведена в блога по-късно). Има повече от 30 изследвания върху животни, които показват, че флуора е невротоксин, понижаващ способността за учене и паметта. Казано с други думи, той ви прави по-глупави и безволеви.
Ако искате да се задълбаете още в това, можете да намерите дълъг списък със здравни проблеми, асоциирани с употребата на флуорид и връзка с някои от изследванията тук:
База данни за ефекти от използване на флуор (на английски език – ще бъде преведено в блога по-късно).
Има много повече здравни проблеми от тези, които поставих по-горе, включително бъбречни проблеми и рак. Свързаните с употребата на това вещество проблеми са обект на активно изследване. Голямо количество нова информация се появи само през последното десетилетие.
Защо хората започват да добавят флуор в зъбна паста и вода?
Не ви трябва да знаете. Наистина.
Но ако искате все пак, можете да започнете, четейки тези статии:
Промишленост и флуоризация (на английски език – ще бъде преведена в блога по-късно)
Флуор, зъби и атомната бомба (на английски език – ще бъде преведена в блога по-късно)

А ако наистина искате да се нараните, можете да прочетете относно измамата с флуор тук:
Потъпкване несъгласието на учените относно рисковете и ползите от употреба на флуор (на английски език – ще бъде преведена в блога по-късно).

Ако не искате да четете горното, крайната идея е, че флуора е промишлен замърсител, който станал сериозен проблем преди няколко десетилетия, и този проблем бил решен като се изобретили начини да хранят с него хората. Днес това е труден проблем за разрешаване, намесващ големи бизнеси, големи суми пари и т.н.
А добавянето на флуор към водата?
Това е често срещана практика в САЩ. Около 60% от водните запаси се флуорират. В Лас Вегас това започна преди няколко години (което както изглежда е нещо като политическо фиаско).
Последния път, когато проверявах, флуорирането беше забранено в Япония, Китай, Индия и повечето Европейски страни. Това, което интересно обаче е, че нивата на кариес не са по-лоши, отколкото в САЩ. И в САЩ, и в Европа, през последните години нивата на кариес се понижават непрекъснато с почти същия процент. За щастие на нежителите на САЩ, поддръжниците на флуор, които инфектираха САЩ, не успяха да го направят с останалия свят.
Теоретичната причина за флуорирането на водата е, че би трябвало да предпазва от кариес при децата. Единствения проблем с това, обаче, е че няма нищо вярно. Няма доказателства, че прибавянето на соли на флуора към вода предпазва от зъбния кариес при децата. Всъщност доказателствата сочат, че флуорирането няма какъвто и да е ефект върху кариеса, но причинява други здравословни проблеми, какъвто е флуорозата.
“Всички скорошни изследвания в голям мащаб на флуорирането и зъбния кариес при децата показва, че кариеса не се редуцира. Изследвания от Нова Зеландия, Канада, Европа и САЩ потвърдиха, че няма разлика между нивата на кариес на постоянни зъби за жители на флуорирани и нефлуорирани общини.” (източник)
“Накратко, смятаме, че флуорирането е неразумен риск. Това, че токсичността на флуорида е толкова голяма и предполагаемите ползи, асоциирани с него са толкова малки – ако въобще ги има – и изисква всеки мъж, жена и дете в Америка да го поглъща, граничи с престъпно поведение от страна на правителството.”
- Д-р Дж. Уилям Хързи, Старши Вице-Президент, Профсъюзно обединение, Американска Агенция за Опазване на Околната Среда, Март 26, 2001 година.
“Аз съм твърдо убеден, че флуорирането на водата в не толкова далечно бъдеще, ще бъде част от историята.”
- Д-р. Арвид Карлсън, Лауреат на Нобелова награда за медицина през 2000 година.
И така, какви са здравните причини за флуорирането на водата? Няма такива изобщо. Истинската причина за това е комбинация между бизнес и политика. Твърденията, свързани със здравето, широко се използват за отклоняване на вниманието от действителната причина. В САЩ не е толкова трудно да постигнеш флуорирането на нови градове просто като използваш лоста на предишен маркетинг, изграден в полза на флуор. Общините ще гласуват в полза на флуорирането, защото повечето от тях не познават нищо по-добро от това. Хората са склонни да отбраняват нещо като истина, което дълбоко в себе си изобщо не разбират.
Ами бутилираната вода?
Зависи от извора. По-голямата част от водата от естествени извори би имала 0,1 части на милион флуорид, което е около 10% от нивото във флуорираното общинско водоснабдяване. Затова, използвайки бутилирана вода, излагането ви на флуор е силно намалено.
Обаче знайте, че някои компании за бутилиране на вода добавят флуор към нея. Обадих се на две от тях: Спарклетс и Ароухед. Първите признаха, че го правят. Разбира се, дадох им да разберат, че няма да ползвам водата им. Вторите ми казаха, че НЕ добавят флуор към водата си, освен ако клиента специално не го поръча, затова съм и клиент на Ароухед от много години.
Ако искате да знаете дали водата ви съдържа флуор, обадете се на бутилиращата компания и ги попитайте. Те ще могат да ви кажат каква е концентрацията му.
Един уебсайт, посветен на проблеми, причинени от флуор, специално предложи да се избягва употребата на вода от Тринити Спрингс, тъй като концентрацията му е прекалено голяма, от порядъка на 4 части на милион. Това е приблизително четири пъти повече от флуорирана вода от чешмата.
Освен това можете да използвате филтри за намаляване съдържанието на флуор в чешмяната вода. В този случай ще имате нужда от филтър с обратна осмоза, който задържа около 90% от него. Дистилацията също го премахва.
Има ли пасти за зъби, несъдържащи флуор?
Да, има.
Не флуор е веществото, което чисти зъбите ви. Абразивния калциев карбонат извършва по-голямата част от тази работа. Флуора само отравя бактерията (и разбира се, и вас в процеса). В допълнение, някои пасти за зъби всъщност съдържат подсладители, които съдействат за появата на зъбен кариес.
А зъболекарите?
Предизвиквам ви да поискате детайлна информация от зъболекаря си относно флуор. Разберете какво знае по въпроса и преценете дали отговорите ще ви успокоят или пък ще се усъмните повече.
Попитайте го/я какво точно е флуор и каква е смъртоносната доза от него. Също така, попитайте откъде първоначално идва той в зъбните пасти и лечението с него (макар че, вярвайте ми, няма да ви хареса отговора). Попитайте и зъболекаря си защо вярва, че флуора предпазва от кариес. Попитайте и за опасностите от излагане на неговото действие. Попитайте откъде да се снабдите с доказателство, че употребата му е сигурна и ефективна?
 

 
Все пак, не бихте ли очаквали зъболекаря ви да знае всичко това?
Аз лично никога не съм срещал стоматолог, който да знае и най-основните факти по този въпрос. Причината е, че те научават всичко за флуора от същите хора, които се занимават с маркетинга му. Много е вероятно стоматолога ви да не знае повече от вас, като се изключи информацията, която получава от маркетинга. Всъщност, чрез самото четене на тази статия вероятно ще знаете много повече, отколкото стоматолога ви, освен ако той/тя не е изключителен/на.
Какво да правите?
Мисля, че трябва да се задълбочите в това и да направите съзнателния си избор.
Погледнете отвъд натрапването на продукта и решете дали искате регулярно да вкарвате флуoр в тялото си. Простата логика внушава, че не би трябвало да вкарвате в себе си толкова токсична субстанция, освен ако не сте напълно наясно какво правите. Запомнете, че нямате нужда от флуор от диетична гледна точка, затова ако имате съмнения, просто го дръжте извън себе си. По мое мнение това е най-сигурния избор.
От флуор не се постига зависимост. Лесно ще минете и без него. Може дори да забележите полза за здравето си в такъв случай. Кой знае? Може АйКю-то ви да се вдигне с няколко точки – този ефект е със сигурност постижим, като се знае, че флуорида е невротоксин и се свързва с намален интелект при децата.
И най-малкото, докторите не препоръчват използване на флуорирана вода, ако ще правите бебе. Не давайте на децата си такава вода, ако можете да го избегнете. Токсичността му е свързана с теглото. Колкото някой е по-лек, толкова за него веществото е по-токсично. Помислете върху това – нивото на флуорид в човешкото майчино мляко е около 100 пъти по-ниско от флуорираната вода.
Гледната ми точка е, че ако искате редовно да инжектирате отровно вещество в тялото си, товарът на това решение си е само ваш. По подразбиране аз не бих приел тази отрова, така че ако не можете да осигурите солидни доказателства, че си струва употребата му, няма да ме убедите. А планината от доказателства ме убеждава, че флуор е вещество, с което по-добре да нямам нищо общо.
Не бихте желали да се отравяте, само за да се предпазите от кариес. Надявам се да прозрете лудостта в такъв подход. Ако имате прекалено много бактерии, които изяждат емайла на зъбите ви, осъзнайте, че това е знак за някакъв дисбаланс в тялото ви. Не се опитвайте да го коригирате чрез отравяне на симптомите. Насочете се към причината. Ако намалите киселинността в диетата си, можете безопасно да предпазите зъбите си от разлагане. Особено важно е да махнете рафинираната захар и кафето, ако можете, и да ядете повече сурови зеленчуци и плодове.
Ако няма да променяте начина си на хранене, поне приемете, че кариеса не е сред най-лошите здравни проблеми в света. Дори да имате кариес, това е лечимо, и по мое мнение, не си струва да приемате отрова, за да се предпазите от един проблем и да си причините много по-големи страдания в дългосрочен аспект. Може да ви липсват зъбите ви, но мисля, че повече ще ви липсват мозъка, костите и бъбреците.
Бих искал да се задълбочите. Включете се и вие.
Първо, можете да започнете с просто търсене в Гугъл относно fluoride или на “fluoride toxic poison” (без кавичките), и ще намерите множество сайтове, където да погледнете.
Ето и някои от любимите ми сайтове по темата с много статии, информация и мнения от изследвания:
The Fluoride Debate – Дебат върху флуорида
Fluoride Action Network – Мрежа за действие срещу флуорид
Препоръчвам ви да прочетете заглавната страница на сайта The Fluoride Debate, която ще ви даде много добра представа. Но със сигурност ще научите много, ако дълбоко се потопите в тези два сайта.
Има и няколко книги по темата (можете да ги намерите в Amazon):
Измамата относно флуорид от Кристофър Брайсън и Тео Колбърн
Флуорид: Пийте до смърт от Бари Гроувз
Просто не мога да повярвам в нищо от това. Прекалено невероятно е.
Съжалявам да съм този, който разбива блажената ви флуоридна фантазия. Наистина. Знам, че вероятно ще ме проклинате следващия път щом вземете в ръка пастата за зъби и видите намаляваща коефициента на интелигентност отрова, вместо сладкото блаженство, борещо се с кариес.
Обаче аз съм само вестоносец. Не съм създал нищо от тази информация. И целта ми не е да ви убедя да не употребявате флуорид. Тя е по-коварна – да ви окуража да се замислите за себе си и да вземате обмислени решения, независимо дали сте съгласни с мен или не.