English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home СТАТИИ

-20% от ЕКОНТ

Банер

ValAddThis

ЕКОНТ

Търсене на продукт

Сайтовете на ФЛП

Банер
Банер
Designed by:Dimitar Borisov

алое вера статии
Електромагнитните полета ПДФ Печат Е-мейл
Статии - НОВИ СТАТИИ
AddThis Social Bookmark Button

Трябва да стоим на растояние от магнитните полета!

Електромагнитното поле, което се създава около домакинските уреди и техниката в офиса, не е безвредно за човека, твърдят учени.

Полето не се вижда и не се усеща. Ние можем да си живеем дълго време необезпокоявани от него и да сме здрави. Когато обаче имаме здравен проблем, близостта му до нас пречи на нашето възстановяване.


Магнитното поле опасва с невидимите си силови линии техниката у дома и офиса. Нивото му се измерва в милигауси (mG).

Електромагнитното поле влияе на имунната система на човека и създава здравословни проблеми, когато е в по-големи количества, предупреждават доктори.

При излагане на ниво над 2-3 mG, полето потиска имунната система на човека.

Изследвания показват, че в 98% от домовете ни нивото е от 0,5 до 0,9 mG. Има зони в дома или офиса обаче, където то е по-високо.

Все повече хора се оплакват от синдрома на хроничната умора, свързва се с потискане на имунната система от продължително излагане на слабо магнитно поле. Предполага се, че полето задържа отделянето на хормона на настроението мелатонин.

Изследвани са група работници, подложени на облъчване от 0,9 до 66 mG. Резултатите са съпоставени с данни на контролна група хора, които не са били облъчени. Анализът показал, че у първите се появили оплаквания от физическа и умствена умора, депресия, меланхолия, раздразнителност, намалено либидо. Проблемите им изчезнали с премахването на вредната среда. За степента на риска е трудно да се говори. Някои хора понасят някак замърсяванията на околната среда, а у други те предизвикват неразположения.

Всички, които имат здравни проблеми, трябва да стоят далече от източници на електромагнитно поле.

Домакинята прекарва часове около уредите в кухнята, а деловата жена - край офистехниката.

Еднократното облъчване може да не се смята за проблем. Акумулираното за една седмица обаче може да достигне по-големи стойности и да започне да вреди. Добре е да знаем, че като се отдалечаваме от източника на магнитно поле, вредното влияние намалява чувствително.

Запомнете: електромагнитните полета са различни за уредите на различните производители и зависят от конструкцията им. Някои имат електромагнитно излъчване дори когато не работят, и затова е добре да се изключат от мрежата.

Как да се пазим от магнитните полета?


 • Мониторите на компютрите имат високочестотна емисия, която е трудно да се измери. Добре е екран да е на малко повече от една ръка разстояние от тялото на човека.
  Някои нови монитори отделят токсични газове, когато се включат за първи път и електронните им елементи се нагряват. Затова трябва да се оставят да работят поне 2 седмици в отлично проветрявани помещения, за да се отделят вредните емисии.

 • Помнете, че трябва да стоите на разстояние поне 2 метра от задната част на компютърния монитор, защото и „гърбът" му излъчва електромагнитни вълни.

 • Изследване е установило, че при работещи с монитори с електроннолъчева тръба е намалено нивото на хормона мелатонин и е увеличен хормонът на стреса. За новите монитори, чиито екрани са с течен кристал се смята, че нямат вредни емисии. С течен кристал и слабо електромагнитно излъчване са и лаптопите. Препоръчва се обаче те да се поставят на маса или бюро, а не на скута, както сочи името им.

 • Като гледате телевизия, стойте поне на 3 метра от екрана.

 • Електрическите печки и фурни „произвеждат" вредно излъчване, когато работят, така че не се суетете около тях, когато са включени. Същото важи и за модерните миялни машини. Когато не ги ползвате, ги изключвайте от мрежата.

 • Магнитно поле може да се „засече" и на 3 м от микровълновата фурна, сочат данни от изследвания. Когато е включена, стоите поне на 2 м от нея. Извадите ли готовата храна, не я консумирайте поне 2-3 минути, за да се „изчисти" от свободните радикали в нея.

 • Ел.двигателите на шевните машини създават силни магнитни полета. Учени твърдят, че болестта на Алцхаймер се среща по-често сред хора, които работят на професионални шевни машини.

 • Полето от електрическото одеяло блокира способността на 2 хормона да потискат развитието на раковите клетки в гърдите на жените. Затоплете си леглото с одеялото, изключете го от мрежата и тогава се мушнете в постелките.

  Когато си купувате сешоар, изберете уред с удължено „духало . Така магнитното поле ще е по-далече от главата ви.

източник: zdrave.rozali.com/saveti-zdrave/p6077.html

 
Има ли полза от флуора? ПДФ Печат Е-мейл
Статии - НОВИ СТАТИИ
AddThis Social Bookmark Button

Има ли полза от флуора?

С течение на годините флуоридите се натрупват в костите. Бъбреците могат да елиминират само до 50% от ежедневния им прием. Едно от последствията на този процес е скелетната флуороза, което прави костите слаби и чупливи.
Случаите на остеосаркома (рак на костите) са значително повече сред млади мъже, живеещи в райони с флуорирана питейна вода.
С около 50% е нараснала и честотата на рака на устната кухина в областите, където водата се флуорира - това означава 8000 нови случая всяка година.

Дори само една милионна част от грама (1 ppm), а дозата на флуориране на питейната вода обикновено е по-висока, потиска ензимните системи в клетката, предизвиква вродени дефекти у животни и хора, уврежда имунната система, води до нарушение в синтезата на колагена и допринася за калцификация на меките тъкани, влошава артритните оплаквания или води до такива.

Данните на PHS от най-голямото изследване, правено в САЩ и обхващащо 39 000 деца, на възраст от 5 до 17 г. от 84 области на тази държава, показват ясно, че няма разлика в честотата на кариесите, пломбите или развалените зъби между областите, където питейната вода се флуорира, и областите, където това не е практика!

Според изчисления от началото на XX в. "благодарение" на замърсяването на природната среда от заводите и изкуственото флуориране на водата досега повече от 130 млн. американци са страдали от хронична флуорна интоксикация, ускорено стареене и дегенеративни заболявания.

Световната конспирация срещу здравето

Има ли проблем с приемането на флуор?

Като много американци на моята възраст, израстнах с положително отношение спрямо приемането на флуор. Рекламите на пасти за зъби ми казваха, че той помага против кариес и че трябва да ги четкам с паста, съдържаща флуор, затова го използвах всеки ден. Зъболекаря също ми предписваше лечение с флуор. Той беше добавян и във водопреносната мрежа, така че пиейки вода от чешмата (и консумирайки всичко направено  с нея) получавах и дневната си доза от флуор. Като другите, и аз допусках, че беше здравословно. В противен случай, защо биха го добавяли към паста за зъби и вода?
Обаче преди много години започнах да чувам слухове, че флуора е потенциално опасен. Осъзнах, че никога не съм вниквал в проблема и дори не знаех какво представлява и защо би трябвало да го приемам. Трябваше да призная, че всичко, което знам за него идваше от тези, които се занимаваха с маркетинга му. Много други продукти, които също не са здравословни, попадат в зоната на действието му(цигари, нездравословна храна и т.н.), така че защо да допусна, че флуора е здравословен, единствено поради факта, че така казват тези, които го рекламират?
Затова в далечната 1997 година, станах любопитен и започнах да се вглеждам в това вещество. Днес това е много лесно да се направи, защото имо голямо количество налична информация. Ще споделя част от нея и ще предоставя линкове, за да можете да се образовате по-нататък, ако искате. Целта ми е да ви помогна съзнателно да решите дали искате да продължите да го използвате.
Какво представлява флуор?
Технически субстанцията флуор е флуориден йон. Флуор е газ и в природата може да бъде открит в съединение с други вещества, формирайки съединения, например калциев флуорид.
Флуор е вещество, което се среща доста често в природата, по специално в земната кора. Следователно, се намира и във водните запаси, обикновено в много малки концентрации (много под 1 на милион). Растенията го абсорбират от почвата, така че малки количества флуорсъдържащи съединения се срещат и в храната ни. Освен това той се среща много често в състава на пестицидите, затова растителните храни, третирани с пестициди имат по-висока концентрация.
Най-високата концентрация на флуор в храна се среща в храните за животни и в преработените такива, особено рибни. Той изгражда животинските тъкани. И когато се използва вода, съдържаща флуор, в хранителното производство, той ще се концентрира в крайния продукт. Същото става и при готвенето с флуорсъдържаща вода.
Въпреки, че се среща в природата, той е много токсичен за хората, дори повече от оловото. Ако си инжектирате смо 2-5 грама натриев флуорид (често срещана съставка на зъбните пасти), вероятно ще умрете. Количеството от това вещество в една туба за зъбна паста е достатъчно да убие малко дете, ако се погълне наведнъж. Пастата за зъби с флуор съдържа много по-голяма концентрация от веществото, отколкото то се среща в природата.
Американската Агенция за Защита на Околната Среда регулира използването на флуорид.
Необходим ли е той за здравето?
Ни най-малко. За разлика от калция и магнезия, той не е основна храна за нашето тяло. Ако не вкусите флуорид през целия си живот, няма да пострадате от това. Няма такова нещо като недостиг на флуор в тялото.
Каква е предполагаемата роля на флуор против разрушаването на зъбите?
Той действа като спъва развитието на ензимите. По тази причина се вярва, че помага срещу образуването на зъбен кариес, буквално като отравя бактериите в устата. За нещастие, тъй като той е толкова токсичен, рискувате много като го изпозвате срещу кариес. Отравяте не само бактериите в устата си, но и други клетки.
“Флуор потиска ензимите, които развъждат устните бактерии, произвеждащи киселини, които от своя страна разяждат зъбния емайл. Това наблюдение е валидно, но някои учени понастоящем вярват, че вредното въздействие на флуор върху други полезни ензими е далеч по-силно от ползата в превенцията срещу кариес.”
- УНИЦЕФ, Декември 1999
Флуора действа локално. Ако глътнете от него, той няма да помогне ни най-малко на зъбите ви, освен ако няма контакт с тях. Затова добавките, съдържащи това вещество са напълно безполезни.
Какви са рисковете от приемане на флуор?
Настрана от риска от смърт, той може да причини сериозни проблеми дори в ниски концентрации, приет чрез вода за уста или пасти за зъби.
Един от рисковете е флуорозата – флуорно отравяне, причинено от прекалено излагане на флуор. Има два вида: зъбна и скелетна флуороза. Първата се среща при децата и главния симптом е обезцветени и/или с ямички зъби (на английски език – ще бъде преведена в блога по-късно), но се вярва, че повърхностните белези върху зъбите са свързани с по-дълбок неврологичен проблем.
Скелетната флуороза е артритно заболяване, причинено от натрупване на флуорид в костите, в резултат на което те стават крехки и лесно чупливи. Изследвания, публикувани в Журнала на Американската Медицинска Асоциация отбелязват, че фрактури на таза се срещат по-често в общини, където във водата се добавя флуор.
Пиенето на флуорсъдържаща вода се свързва с намалена познавателна способност у децата (на английски език – ще бъде преведена в блога по-късно). Има повече от 30 изследвания върху животни, които показват, че флуора е невротоксин, понижаващ способността за учене и паметта. Казано с други думи, той ви прави по-глупави и безволеви.
Ако искате да се задълбаете още в това, можете да намерите дълъг списък със здравни проблеми, асоциирани с употребата на флуорид и връзка с някои от изследванията тук:
База данни за ефекти от използване на флуор (на английски език – ще бъде преведено в блога по-късно).
Има много повече здравни проблеми от тези, които поставих по-горе, включително бъбречни проблеми и рак. Свързаните с употребата на това вещество проблеми са обект на активно изследване. Голямо количество нова информация се появи само през последното десетилетие.
Защо хората започват да добавят флуор в зъбна паста и вода?
Не ви трябва да знаете. Наистина.
Но ако искате все пак, можете да започнете, четейки тези статии:
Промишленост и флуоризация (на английски език – ще бъде преведена в блога по-късно)
Флуор, зъби и атомната бомба (на английски език – ще бъде преведена в блога по-късно)

А ако наистина искате да се нараните, можете да прочетете относно измамата с флуор тук:
Потъпкване несъгласието на учените относно рисковете и ползите от употреба на флуор (на английски език – ще бъде преведена в блога по-късно).

Ако не искате да четете горното, крайната идея е, че флуора е промишлен замърсител, който станал сериозен проблем преди няколко десетилетия, и този проблем бил решен като се изобретили начини да хранят с него хората. Днес това е труден проблем за разрешаване, намесващ големи бизнеси, големи суми пари и т.н.
А добавянето на флуор към водата?
Това е често срещана практика в САЩ. Около 60% от водните запаси се флуорират. В Лас Вегас това започна преди няколко години (което както изглежда е нещо като политическо фиаско).
Последния път, когато проверявах, флуорирането беше забранено в Япония, Китай, Индия и повечето Европейски страни. Това, което интересно обаче е, че нивата на кариес не са по-лоши, отколкото в САЩ. И в САЩ, и в Европа, през последните години нивата на кариес се понижават непрекъснато с почти същия процент. За щастие на нежителите на САЩ, поддръжниците на флуор, които инфектираха САЩ, не успяха да го направят с останалия свят.
Теоретичната причина за флуорирането на водата е, че би трябвало да предпазва от кариес при децата. Единствения проблем с това, обаче, е че няма нищо вярно. Няма доказателства, че прибавянето на соли на флуора към вода предпазва от зъбния кариес при децата. Всъщност доказателствата сочат, че флуорирането няма какъвто и да е ефект върху кариеса, но причинява други здравословни проблеми, какъвто е флуорозата.
“Всички скорошни изследвания в голям мащаб на флуорирането и зъбния кариес при децата показва, че кариеса не се редуцира. Изследвания от Нова Зеландия, Канада, Европа и САЩ потвърдиха, че няма разлика между нивата на кариес на постоянни зъби за жители на флуорирани и нефлуорирани общини.” (източник)
“Накратко, смятаме, че флуорирането е неразумен риск. Това, че токсичността на флуорида е толкова голяма и предполагаемите ползи, асоциирани с него са толкова малки – ако въобще ги има – и изисква всеки мъж, жена и дете в Америка да го поглъща, граничи с престъпно поведение от страна на правителството.”
- Д-р Дж. Уилям Хързи, Старши Вице-Президент, Профсъюзно обединение, Американска Агенция за Опазване на Околната Среда, Март 26, 2001 година.
“Аз съм твърдо убеден, че флуорирането на водата в не толкова далечно бъдеще, ще бъде част от историята.”
- Д-р. Арвид Карлсън, Лауреат на Нобелова награда за медицина през 2000 година.
И така, какви са здравните причини за флуорирането на водата? Няма такива изобщо. Истинската причина за това е комбинация между бизнес и политика. Твърденията, свързани със здравето, широко се използват за отклоняване на вниманието от действителната причина. В САЩ не е толкова трудно да постигнеш флуорирането на нови градове просто като използваш лоста на предишен маркетинг, изграден в полза на флуор. Общините ще гласуват в полза на флуорирането, защото повечето от тях не познават нищо по-добро от това. Хората са склонни да отбраняват нещо като истина, което дълбоко в себе си изобщо не разбират.
Ами бутилираната вода?
Зависи от извора. По-голямата част от водата от естествени извори би имала 0,1 части на милион флуорид, което е около 10% от нивото във флуорираното общинско водоснабдяване. Затова, използвайки бутилирана вода, излагането ви на флуор е силно намалено.
Обаче знайте, че някои компании за бутилиране на вода добавят флуор към нея. Обадих се на две от тях: Спарклетс и Ароухед. Първите признаха, че го правят. Разбира се, дадох им да разберат, че няма да ползвам водата им. Вторите ми казаха, че НЕ добавят флуор към водата си, освен ако клиента специално не го поръча, затова съм и клиент на Ароухед от много години.
Ако искате да знаете дали водата ви съдържа флуор, обадете се на бутилиращата компания и ги попитайте. Те ще могат да ви кажат каква е концентрацията му.
Един уебсайт, посветен на проблеми, причинени от флуор, специално предложи да се избягва употребата на вода от Тринити Спрингс, тъй като концентрацията му е прекалено голяма, от порядъка на 4 части на милион. Това е приблизително четири пъти повече от флуорирана вода от чешмата.
Освен това можете да използвате филтри за намаляване съдържанието на флуор в чешмяната вода. В този случай ще имате нужда от филтър с обратна осмоза, който задържа около 90% от него. Дистилацията също го премахва.
Има ли пасти за зъби, несъдържащи флуор?
Да, има.
Не флуор е веществото, което чисти зъбите ви. Абразивния калциев карбонат извършва по-голямата част от тази работа. Флуора само отравя бактерията (и разбира се, и вас в процеса). В допълнение, някои пасти за зъби всъщност съдържат подсладители, които съдействат за появата на зъбен кариес.
А зъболекарите?
Предизвиквам ви да поискате детайлна информация от зъболекаря си относно флуор. Разберете какво знае по въпроса и преценете дали отговорите ще ви успокоят или пък ще се усъмните повече.
Попитайте го/я какво точно е флуор и каква е смъртоносната доза от него. Също така, попитайте откъде първоначално идва той в зъбните пасти и лечението с него (макар че, вярвайте ми, няма да ви хареса отговора). Попитайте и зъболекаря си защо вярва, че флуора предпазва от кариес. Попитайте и за опасностите от излагане на неговото действие. Попитайте откъде да се снабдите с доказателство, че употребата му е сигурна и ефективна?
 

 
Все пак, не бихте ли очаквали зъболекаря ви да знае всичко това?
Аз лично никога не съм срещал стоматолог, който да знае и най-основните факти по този въпрос. Причината е, че те научават всичко за флуора от същите хора, които се занимават с маркетинга му. Много е вероятно стоматолога ви да не знае повече от вас, като се изключи информацията, която получава от маркетинга. Всъщност, чрез самото четене на тази статия вероятно ще знаете много повече, отколкото стоматолога ви, освен ако той/тя не е изключителен/на.
Какво да правите?
Мисля, че трябва да се задълбочите в това и да направите съзнателния си избор.
Погледнете отвъд натрапването на продукта и решете дали искате регулярно да вкарвате флуoр в тялото си. Простата логика внушава, че не би трябвало да вкарвате в себе си толкова токсична субстанция, освен ако не сте напълно наясно какво правите. Запомнете, че нямате нужда от флуор от диетична гледна точка, затова ако имате съмнения, просто го дръжте извън себе си. По мое мнение това е най-сигурния избор.
От флуор не се постига зависимост. Лесно ще минете и без него. Може дори да забележите полза за здравето си в такъв случай. Кой знае? Може АйКю-то ви да се вдигне с няколко точки – този ефект е със сигурност постижим, като се знае, че флуорида е невротоксин и се свързва с намален интелект при децата.
И най-малкото, докторите не препоръчват използване на флуорирана вода, ако ще правите бебе. Не давайте на децата си такава вода, ако можете да го избегнете. Токсичността му е свързана с теглото. Колкото някой е по-лек, толкова за него веществото е по-токсично. Помислете върху това – нивото на флуорид в човешкото майчино мляко е около 100 пъти по-ниско от флуорираната вода.
Гледната ми точка е, че ако искате редовно да инжектирате отровно вещество в тялото си, товарът на това решение си е само ваш. По подразбиране аз не бих приел тази отрова, така че ако не можете да осигурите солидни доказателства, че си струва употребата му, няма да ме убедите. А планината от доказателства ме убеждава, че флуор е вещество, с което по-добре да нямам нищо общо.
Не бихте желали да се отравяте, само за да се предпазите от кариес. Надявам се да прозрете лудостта в такъв подход. Ако имате прекалено много бактерии, които изяждат емайла на зъбите ви, осъзнайте, че това е знак за някакъв дисбаланс в тялото ви. Не се опитвайте да го коригирате чрез отравяне на симптомите. Насочете се към причината. Ако намалите киселинността в диетата си, можете безопасно да предпазите зъбите си от разлагане. Особено важно е да махнете рафинираната захар и кафето, ако можете, и да ядете повече сурови зеленчуци и плодове.
Ако няма да променяте начина си на хранене, поне приемете, че кариеса не е сред най-лошите здравни проблеми в света. Дори да имате кариес, това е лечимо, и по мое мнение, не си струва да приемате отрова, за да се предпазите от един проблем и да си причините много по-големи страдания в дългосрочен аспект. Може да ви липсват зъбите ви, но мисля, че повече ще ви липсват мозъка, костите и бъбреците.
Бих искал да се задълбочите. Включете се и вие.
Първо, можете да започнете с просто търсене в Гугъл относно fluoride или на “fluoride toxic poison” (без кавичките), и ще намерите множество сайтове, където да погледнете.
Ето и някои от любимите ми сайтове по темата с много статии, информация и мнения от изследвания:
The Fluoride Debate – Дебат върху флуорида
Fluoride Action Network – Мрежа за действие срещу флуорид
Препоръчвам ви да прочетете заглавната страница на сайта The Fluoride Debate, която ще ви даде много добра представа. Но със сигурност ще научите много, ако дълбоко се потопите в тези два сайта.
Има и няколко книги по темата (можете да ги намерите в Amazon):
Измамата относно флуорид от Кристофър Брайсън и Тео Колбърн
Флуорид: Пийте до смърт от Бари Гроувз
Просто не мога да повярвам в нищо от това. Прекалено невероятно е.
Съжалявам да съм този, който разбива блажената ви флуоридна фантазия. Наистина. Знам, че вероятно ще ме проклинате следващия път щом вземете в ръка пастата за зъби и видите намаляваща коефициента на интелигентност отрова, вместо сладкото блаженство, борещо се с кариес.
Обаче аз съм само вестоносец. Не съм създал нищо от тази информация. И целта ми не е да ви убедя да не употребявате флуорид. Тя е по-коварна – да ви окуража да се замислите за себе си и да вземате обмислени решения, независимо дали сте съгласни с мен или не.
 
Колко е отровен флуора? ПДФ Печат Е-мейл
Статии - НОВИ СТАТИИ
AddThis Social Bookmark Button

Ще ни правят американци

 

Спокойно - няма да вдигат заплатите. След като вече 18-та година колониалната власт у нас експериментира различни методи за решаване на българския въпрос и нито един не проработи както трябва, сега са решили, че ако ни видиотят като американците, може би ще имат по-голям успех. Като поредна стъпка към "Окончателното решение" за българите, нашите управници намериха ново гениалното решение. Ще отравят питейната вода с флуор, както в Америка. За сравнение в повечето страни в Европа, това е забранено. Известно е, че "той уврежда мозъка и води до намаляване а интелигентността и подтискане на волята" - Уикипедия.

Колко е отровен флуора?

Той е по-отровен от оловото и малко по-слаб от арсеника - виж по долу.

Да се надяваме, че и този път добрата стара корупция ще проработи и средствата за флуора няма да стигнат до водоизточниците. Ако този път корупцията не свърши работа, ще трябва да купуваме минерална вода - поне за малките деца. Няма как да принудят фирмите за минерална вода да слагат флуор, защото тази отрова струва пари. Пасти за зъби без флуор има по аптеките и магазините.

Но най-вероятно и тази мярка ще се приложи само на хартия, за пред външните покровители на управляващите, защото няма кой да контролира, как се изразходват парите за нея на практика и преките изпълнители ще им намерят по-добро приложение. Дори може да стане и друго - да се сетят най-накрая, че и хлора (който също е вреден) струва пари и да започнат да икономисват и него.

Във всеки случай, съмнително е, че у нас може да се постигне същия ефект както в САЩ, защото слабоумието на американците е комплексно явление, резултат на много фактори и най-вече вродено.

 

Отравят водата ни!

Парламентарната комисия по здравеопазването одобри проект, който е пагубен за човешкото здраве и околната среда - флуорирането на питейната вода в България. Подпишете петиция срещу тази варварщина!


Скоро държавата ще започне да харчи 15 милиона лева годишно, за да замърсява питейната вода с химикали, под претекст, че така ще ни предпазват от кариеси. Ще се използва флуориране на питейната вода — практика, която цивилизованите държави отдавна отхвърлиха поради съмнителните резултати, финансовата неефективност, отрицателния ефект върху околната среда и рисковете за здравето.

Сега е въпрос на време да се реши, дали ще се намерят въпросните пари от бюджета за 2008 или програмата ще изчака една година, докато приемат следващия бюджет.

д-р Шарков - автор на програмата за флуориране на водата в България и консултант на флуорната програма в Р Македония

 

 

 

 

Флуор

Флуорът е силно токсичен бледожълт газ с остра задушлива миризма. Специфично за него е изключителната му химическа активност. Флуоридите са считани за едни от най-опасните замърсители на околната среда.

 

 

 

Въздействие върху мозъка

• Проучванията на учени от различни страни показват, че прилагането на флуориди води до намаляване на интелигентността и подтискане волята на човека.

При бебета и деца нарушенията са в развитието на мозъка, увреждане на моторната функция, способността за обучение, спадане коефициентът на интелигентност.


Из: Световната конспирация срещу здравето

д-р Атанас Гълъбов

Флуориране на водата

Според американския наръчник "Клинична токсикология на търговските продукти" флуоридите са по-токсични от оловото и малко по-слабо отровни от арсеника.

Флуорираната вода води до нарушаване на нормалното развитие на мозъка и до промяна в начина, по който индивидът възприема и реагира на околната среда.

Според опити, проведени в началото на 90-те години от екип под ръководството на д-р Филис Муленикс, бивша директорка на "Форсайт дентъл сентър" в Бостън, флуоридите са много силни токсини за централната нервна система (ЦНС) и могат да се отразят неблагоприятно на функционирането на мозъка дори в ниски дози.

Основна част от нервно-паралитичния газ зарин са флуоридите. Те влизат в състава и на други психотропни и сънотворни лекарства, анестетици, пестициди.

Китайски учени установяват, че нива на флуоридите във водата между 3 и 11 ppm увреждат директно нервната система, преди да увредят скелета.
Те установяват, че коефициентът на интелигентност на децата, живеещи в области, където водата се флуорира и има флуороза, е по-нисък в сравнение с тези, които не живеят в подобни условия.
Според изследване, проведено от д-р Ли, "изглежда, че влиянието на флуоридите върху развитието на интелигентността може да настъпи още в най-ранните стадии на развитие на човека - в ембрионалния или в ранна детска възраст, когато диференциацията и оформянето на нервната система са най-бързи". Трябва да се знае, че флуоридите преминават спокойно плацентарната бариера.

Още преди да настъпи "ерата на флуорирането", флуоридите са били използвани с цел преднамерено подчиняване на населението и потискане на способността му да възразява на властта.
Малки дози флуориди, давани редовно, с течение на времето намаляват индивидуалните съпротивителни сили, като бавно отравят и наркотизират определена част от мозъка и по този начин правят човек покорен на волята на тези, които искат да го управляват. Социалният ефект е, че на човек му е по-трудно да защитава свободата си. И в нацистка Германия, и в Съветския съюз по времето на Сталин са добавяли натриев флуорид към водата в концлагерите, за да направят военнопленниците глупави, послушни и стерилни.
От разсекретени доклади се вижда, че през 1947 г. американските висши военни вече са знаели за това въздействие върху съзнанието, след като са правили и опити с американски войници.
Сред фермерите, които отглеждат расови бикове, е добре известен фактът, че даването на флуориди на животните ги прави по-послушни и управляеми.

 

Флуорът в пастите за зъби и в млякото в детските градини

 

 

 

• Флуоридите са канцерогенни - чрез увреждане на генетичния материал на клетката, в която влизат. Повече от 10 000 души умират на година от рак, дължащ се на флуориди.
• През 1993 г. NRC (Националнят съвет за научни изследвания, САЩ) признава, че до 80% от децата в райони с флуорирана вода имат зъбна флуороза - бели, жълти или кафяви петна по зъбите.

Храната и водата са достатъчно богати на естествени флуориди необходими за растежа на зъбите и тяхното изграждане.

Ползата от външният прием на флуор, дори и в дози считани за безопасни е спорна.
Голяма част от научните изследвания показват, че добавянето на флуорид не предпазва зъбите на децата и възрастните.

Флуороза

Забранено в Европа

Флуорирането на водата е забранено или никога не се прилагало в:

Дания - забранено, Норвегия, Австрия, Франция, Холандия, Германия - забранено, Белгия, Финландия, Люксембург, Швеция - забранено, Северна Ирландия, Чехия и др.

повече

- В Дания флуорирането на водата се забранява през 1964 г.
- През 1972 г. след 11 години изследвания "Нобел медикъл инститют" се изказал срещу флуорирането и то било забранено в Швеция, като било обявено, че "няма валидни доказателства, които да подкрепят широко цитираните твърдения от поддръжниците на флуорирането".
- На 23 юни 1973 г. в Холандия се забранява флуорирането след близо 20 години проучвания по въпроса. Германия също го отхвърля през 1971 г.

В Европа отравянето на водата с флуор се прилага само в: Ирландия - 100% от населението, Великобритания - за 10% от населението и Испания - също за 10% от населението. В Швейцация до преди няколко години  са прилагани две паралелни програми за флуоридизация: на питейна вода и на солта за консумация, но вече са прекратени.

Но и в тези страни срещу него има обществена съпротива.


 

 

Как се произвежда флуорът?

Флуоридите са основни отпадни продукти в алуминиевата промишленост и при производството на изкуствени торове.

До средата на 40-те години на нашия век флуоридите (съединения на флуора) са смятани за едни от най-опасните замърсители на околната среда. Още през 1850 г. флуоридни емисии от желязната и медната индустрия отравят хора и животни и унищожават реколтата.

Флуоридите, които се пускат в питейната вода, са замърсени с различни други токсични и/или канцерогенни метали и съединения с кумулативен ефект - алуминий, арсеник, радий!

Така че с течностите, които приемат, хората редовно поглъщат и отровни коктейли!

Флуоридите са главните причинители за унищожаването на растителността и смъртта на животните в околността на големите предприятия. Те са били причина за многобройни съдебни процеси срещу индустриалното производство и през миналия, и през нашия век.

- През 1933 г. в Мюс вали, Белгия, е първата голяма екологична катастрофа със замърсяване на въздуха, в резултат на което умират 60 души и няколко хиляди се разболяват тежко.
- В нощта на празника Вси светии през 1948 г. е най-драматичния инцидент с промишлено замърсяване в САЩ в Донора, Калифорния. Тогава се получава температурна инверсия и пушеците покриват града за 4 денонощия с "мъглата на смъртта". Загиват 20 души, стотици са със сериозно увредено здраве и много от тях скоро след това също умират. Според местния лекар д-р Уилям Ронгаус, ако смогът е бил продължил още една нощ, починалите сигурно са щели да бъдат поне 1000. Стотици са евакуирани и хоспитализирани. В емисиите е имало сяра, въглероден окис и прах от тежки метали, но очевидно е, че пораженията са нанесени главно от флуоридите.
- Между 4 и 7 декември 1952 г. в Лондон умират от сърдечни и белодробни усложнения 4000 души, натровени с флуороводород.

 

Известни специалисти за флуора

Племенника на Алберт Айнщайн д-р Вронър:

"Флуорирането на питейната вода може да стане тяхното най-фино оръжие за нашата сигурна физическа и умствена деградация... Като химик-изследовател аз съм построил 3 американски химически завода. Искам да ви предупредя: флуорирането на питейната вода е престъпно деяние, сигурно национално самоубийство. Не го правете! Дори в малки количества натриевият флуорид е смъртоносна отрова, за която няма открит ефикасен антидот... и най-ефикасният убиец на плъхове... Натриевият флуорид е напълно различен от органичните калциево-флуоро-фосфатни съединения, от които имат нужда нашите тела и които ни дарява природата. Невероятно изглежда, че някакви наричащи себе си "доктори" могат да убедят една цивилизована нация да прибавя доброволно смъртоносна отрова към питейната си вода. Това е връх на престъпно безумие."

През 1962 г. известният учен в областта на рака и по-специално левкемията Людвик Грос заявява:

"Очевидният факт, че флуоридите са товарна отрова - вредни, токсични и кумулативни по своя ефект дори когато са погълнати в минимални количества, ще си остане непроменен независимо колко пъти ще бъде напечатано някъде, че "флуорирането на водата е безопасно."

Д-р Харди Лаймбек, доктор на науките, директор на Факултета по превантивна стоматология при Университета в Торонто и президент на Канадската асоциация за стоматологични изследвания, бивш привърженик на флуорирането, а сега негов върл противник, в интервю пред "Трибюн" от месец декември 1999 г., казва:

"Децата под три години никога не трябва да използват флуорирана паста или да пият флуорирана вода... Флуоридите всъщност променят основната архитектура на костите... Скелетната флуороза е болестно състояние, което настъпва, когато флуоридите се натрупат в костите, като ги правят много слаби и чупливи... В Канада ние сега лекуваме повече зъбна флуороза, отколкото кариеси, това е и опитът от моята практика... Стоматолозите нямат никакво понятие от токсикология. Те просто следват една дезинформация, разпространявана от 50 години насам. Аз също го правех..."

През 1958 г. Асоциацията на американските лекари и хирурзи с повече от 15 000 членове приема резолюция срещу флуорирането, в която се казва:

"Асоциацията заклеймява добавянето на каквото и да е вещество към питейната вода, което има за цел да увреди телесните или умствените функции на консуматора."

В 24-ото издание на "Ю Ес диспенсъри" от 1950 г. може да се прочете, че флуоридите са:

"изключително силна отрова за всички тъкани...Те предизвикват понижение на кръвното налягане, дихателна недостатъчност и обща парализа. Непрекъснатото поглъщане на несмъртоносни дози причинява трайно потискане на растежа... Употребата на паста и прах за зъби с флуориди и вътрешното им приемане са неоправдани."

Уилям Маркус, токсиколог и главен научен консултант към ЕРА, твърди, че:

"Флуоридите са канцерогенни според какъвто и да е стандарт".

През 1979 г. Геблър и Лонг от университета в Орегон установяват, че дори само 0,2 ppm флуориди в тялото сериозно потискат способността на белите кръвни клетки да разрушават патогенните агенти.

 

 Из: Флуориране на водатаВ някои пасти за зъби в Канада количеството натриев флуорид е 0,4%, или 4000 ppm. Проучванията показват, че един възрастен човек може да приеме само при едно вечерно миене на зъбите до 0,5 мг флуориди. При малко дете неволното поглъщане на паста за зъби колкото грахово зърно може да се окаже опасно, а половин тубичка може да го убие! От април 1997 г. всички пасти за зъби в Канада трябва да имат предупредителен етикет, на който пише какво трябва да направи родителят ако детето погълне дори и незначително количество паста за зъби. А контейнерите, в които се търгува на едро и съхранява флуорирана паста за зъби, носят символа на изключителната токсичност - череп с кръстосани кости! Вероятно не сте се зачитали в опаковките на някои пасти за зъби, продавани у нас. На тях с много ситен шрифт пише: "Деца под 6 г. трябва да се наблюдават от възрастни и да ползват само количество, голямо колкото грахово зърно."

Всички безалкохолни напитки, правени с флуорирана вода, са опасни.


Използването на флуорида в добавка към вода и паста за зъби и мляко:

Учените и лекарите са установили, че флуоридите изключително лесно се предозират и довеждат до следните негативни ефекти:
Скелетна флуороза. Това е болестно състояние, в резултат на натрупване на флуор в костите, правещи ги много слаби и чупливи.
• Бъбреците могат да елиминират само 50% от ежедневния прием на флуориди. Останалата част се натрупва в костите. САЩ (където водата се флуорира) е страната с най-висока честота на фрактури.
• Флуоридите причиняват артрит.


 

 
13 минерални води с опасно много флуорид. Четете етикета ПДФ Печат Е-мейл
Статии - НОВИ СТАТИИ
AddThis Social Bookmark Button

Колко често си миете зъбите? Най-вероятно един или два пъти на ден. А колко често се замисляте за това какво има в пастата за зъби, която ползвате ден след ден, месец след месец? Също като повечето хора може би разчитате на препоръките на Асоциацията на стоматолозите, която постоянно чуваме да се споменава в рекламите. Напразно.

След като попаднах на информация за вредата от флуора, аз наистина се замислих за това, че никога преди дори не ми е минавала мисълта да прочета какви съставки влизат в пастата за зъби.

Да не говорим за това, че никога не съм се допитвала до компетентни по въпроса хора. Признавам си, че цялата информация за флуорида получавах от рекламните плакати и телевизионните реклами, а понякога и от зъболекарите.

За моя изненада, след като започнах да търся, намерих толкова много “интересни” факти за флуорида и въздействието му върху организма, че все още се намирам в лек шок от това, което научих. Приемете тази статия като информация за размисъл.

Какво е флуор и флуорид

Флуоридът е йон на флуора. Всички органични и неорганични съединения, съдържащи флуор - това са същите тези флуориди, за които ще говорим в тази статия. Флуорът е газ, който в природата съществува по-често във вид на съединения с други вещества, като например калциев флуорид и натриев флуорид.

Флуоридът е природен елемент, който е част от състава на земната кора. Поради това е естествено, че една малка доза флуорид (много по-малко от 1 милионна част) се съдържа в природните води.

Растенията, естествено, абсорбират флуориди от земята и водата, като по този начин една малка част от него присъства във всичките ни храни и водата и се натрупва в тъканите на животните и растенията. Въпреки факта, че флуоридът е природен елемент,

той е токсичен за хората

много повече от оловото. Инжекция с 2-5 грама натриев флуорид (стандартен компонент в пастата за зъби) е смъртоносна доза. Флуоридът в тубата паста за зъби среден размер е достатъчен да убие малко дете, ако използва цялото количество наведнъж. Пастата за зъби с флуорид съдържа много по-висока концентрация от него в сравнение със съдържанието му в околната среда.

Първоначално са започнали да добавят флуорид към водата за пиене, тъй като се смятало, че е изключително полезен за здравето на зъбите и предотвратява възникването на кариес. А след това и в пастата за зъби. В някои страни, например САЩ, около 2/3 от всички природни води се обработват с флуорид.

Смята се, че флуоридът е токсичен за бактериите. Тези микроорганизми, както и всички останали форми на живот, също се хранят и като храна употребяват захарта (глюкоза, захароза, фруктоза, лактоза или хранителните нишестета). Отпадъците от жизнената дейност на бактериите, които могат да разтварят зъбния емайл, са същите тези киселини, които предизвикват кариес на зъбите - деминерализация.

Флуорът отравя бактериите, намалява способността им да преработват захарта. За съжаление обаче, флуоридът е толкова отровен, че

при използването му се тровят не само бактериите, но също и другите клетки

Флуорът може да доведе до сериозни здравословни проблеми, дори когато се използва в малки дози, които се съдържат в пастата за зъби или флуорираната вода. Един от най-сериозните е флуороза - хронична интоксикация с флуорид. Има два вида флуроза: на зъбите и на скелета, и се проявява чрез ужасни симптоми, дори няма да ви ги описвам.

Има проведени повече от 30 изследвания на животни, които показват, че флуоридът е невротоксин, който понижава познавателните способности (език, реч, психологическа, умствена способност) и паметта. В действителност флуоридът

ни прави по-тъпи

Има още много здравословни проблеми, свързани с флуорида, които носят ужасни имена.

По-голямата част от тази шокираща информация е оповестена едва през последните 10 години, преди това е била строго засекретена.

Защо хората са започнали да добавят флуор в пастите за зъби и водата?

Както винаги, в тази история са замесени много пари и политика. Историята за създаването на мита за полезността на флуорида е описан в книгата “Флуорът - голяма заблуда”, публикувана от известния журналист и продуцент на Би Би Си Кристофър Брайсън, която е базирана на 10-годишно проучване на фактите и слухове по този въпрос. В тази книга Брайсън описва най-значимите личности и академични институции, които играят голяма роля в това флуоридите да се използват за профилактика на стоматологичните заболявания в САЩ и по целия свят.

Ами сега?

Като начало погледнете на този проблем с “отворени очи” (добре е да включите и мозъка) и да вземете за себе си осъзнато решение. Здравият смисъл подсказва, че не трябва да се приема (още повече редовно) каквото и да е вещество, ако не знаете какво представлява.

Моето мнение е, че дори ако имате и леко съмнение, че флуоридът може да бъде опасен - няма смисъл да го използвате. А в този случай има огромно количество материали, които ни убеждават, че е по-добре да се откажем от него.

Има ли паста за зъби без флуорид?

Разбира се, че има. Аз намерих една. И имам предчувствието, че ще открия и други.

Освен това, ето какво съветват стоматолозите за “безфлуорното” предпазване от кариес:

Колкото по-малко захар се съдържа в храните, които ядем, или колкото по-малко приемате храна, богата на захар, и не позволявате тя да се задържа в устната кухина, толкова по-малко ще е количеството киселина, която ще произвеждат бактериите. Използвайте не захар, а изкуствени заместители. Намалете времето, през което захарта престоява в устата. След приемането на богати на захар храни измийте зъбите или най-малкото - изплакнете устата. Не смучете сладки неща и не пийте сладки напитки дълго време.

Често и старателно почиствайте зъбите с конец и четка. Измивайте зъбите след всяко хранене.

Отделете малко повече време на вашите зъби - трябва да ги почиствате колкото може по-добре. В местата, до които не можете да достигнете с четка или конец, най-вероятно ще се образуват кухини.

Само факти!

Страните, които са спрели, отхвърлили или забранили флуоризирането на водата: Австрия, Белгия, Китай, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Индия, Израел, Япония, Люксембург, Холандия, Северна Ирландия, Норвегия, Шотландия, Швеция, Швейцария.

 

13 минерални води с опасно много флуорид. Четете етикета

31 Август 2009

Минерална вода “Девин” с високо съдържание на флуорид - 4 мг/л. Има вода от същата марка - изворна - с ниско съдържание. Снимки: авторката
Снимки: авторката

Хората в България купуват минерална вода и пият, без да четат етикетите. А на някои от най-известните български марки минерална вода като „Девин“, „Михалково“, Хисар“, “Велинград“ и др., пише: „Съдържа флуорид над 1.5 мг/л. и не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7 години“ (виж по-долу таблица със съдържанието на флуор в по-известните марки минерална вода на пазара).
Но има риск и за възрастните, които консумират много вода с високо съдържание на флуорид. Ако един човек пие по половин-един литър минерална вода с високо съдържание на флуорид на ден, вредни ефекти няма да има, но ако пие 1,5-2 литра, опасността се увеличава. Какво е опасното на флуорида?
Д-р Иво Атанасов, държавен експерт в дирекция „Обществено здраве“ на МЗ казва: „Повишеното приемане на флуор (при концентрации на флуор в питейната водата над 1,5 мг/л) при кърмачетата и децата до седем годишна възраст води до повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им. Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 мг/л) създава повишен риск от развитие на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи и ронливи“.

„Колко вода трябва да пие човек всеки ден, за да е здрав?“, пита на лекция в София Джон Далтън, директор на английско училище по пиар. От залата се чуват отговори: „Два литра минимум!“, „Не - три литра!“…
„Отговорът е – колкото му се пие - казва лекторът. Но компаниите за минерална вода искат хората да пият повече, дори когато не са жадни. Тогава се появяват авторитетни изследвания, че е полезно за здравето да се пие много вода - по 2 до 4 литра дневно. Печалбите на бутилиращите фирми скачат. Нищо лично, просто пиар“.

Минерална вода “Банкя” с ниско съдържание на флуор 0,5 мг/л. Снимки: авторката

Ако пиар посланието за обилния водопой на масите се приложи към някои натурални минерални води в България, може да се стигне до увреждане на здравето, предупреждават експерти. Много от минералните води в България са с естествено (природно) повишено съдържание на флуориди (на етикетите се отбелязва с F).

По данни на Министерството на здравеопазването (МЗ) 13 български марки натурални минерални води от търговската мрежа съдържат флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л.
Според Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, пазарният дял на минералните води със съдържание на флуориди над 1,5 мг/л за 2007 г. е около 33% от всички произведени в страната бутилирани минерални води.

Те са от находищата „Девин“, „Хисаря“, “Велинград”, “Михалково”, “Ракитово”, “Старо Железаре”, “Баничан” и “Бързия”. Не всички води с марка „Девин“, „Михалково“ и др. обаче съдържат много флуорид. Има изворни и трапезни (като „Девин“ с розов етикет или „Михалково“ със зелен), които са с F, по-малко или равно на 0.1 мг/л. Затова трябва да се четат етикетите.

Минерална вода “Преподобна Стойна” с ниско съдържание на флуор 0,3 мг/л. Снимки: авторката

На водите с повече от 1.5 мг флуорид на литър пише (макар и с малки, невзрачни букви, вляво от „заглавието“), че не се препоръчват за всекидневна употреба от деца под 7 години. В по-големи количества те не са безопасни и за възрастни. Безразборното приемане на флуориди чрез пастите за зъби, водата, някои храни, лекарства и др. води до опасно високи концентрации в организма.

Потреблението на минерална вода в България в последните 20 години се увеличава средно с по 12-15% на година. За сравнение - през 1990 г. годишната консумация за България е 8 литра минерална вода на глава от населението, а през 2004 година вече е 54 л. За първи път през 2008 година се наблюдава лек спад (от 3% за натуралните минерални води и 5% за трапезната вода), но тенденцията е и занапред потреблението да расте. В Западна Европа то е средно над 100 л. на човек годишно.

Натуралните минерални води със съдържание на флуорид над 1,5 mg/l са около 1/3 от всички бутилирани български минерални води. По данни на Европейската комисия, по този показател страната ни се нарежда на едно от първите места в ЕС.

За ползата и вредата от флуора от години тече световен спор между зъболекари и хуманни лекари. Първите казват, че редовното приемане на флуорни съединения заздравява зъбите и намалява риска от кариеси. По тази причина почти всички пасти за зъби в търговската мрежа са с флуор. В някои държави като САЩ изкуствено се флуорира дори питейната вода. От Българския зъболекарски съюз също се опитаха да флуорират питейната вода в България, но Министерството на здравеопазването се възпротиви.

В Европа това не само е отречено, но има и пределно допустими нива за съдържание на флуориди във водата за пиене – максимум 1.5 мг/л. За минералните води се допуска до 5 мг/л, защото се приема, че хората пият и чешмяна. Но някои пият само минерална.

Два вида минерална вода “Михалково” с различно съдържание на флуорид - синята е с високо, зелена - с ниско. Снимки: авторката

Според д-р Филис Муленикс, бивша директорка на “Форсайт дентъл сентър” в Бостън, САЩ, флуоридите са силно токсични за централната нервна система и могат да се отразят зле на мозъка дори в ниски дози. При бебета и деца се уврежда развитието на мозъка, засяга се моторната функция, намалява се способността за обучение.

Минерална вода “Михалково” с високо съдържание на флуорид - 3,1 мг/л. Снимки: авторката
Минерална вода “Михалково” с ниско съдържание на флуорид - под 0,1 мг/л. Снимки: авторката Снимки: авторката

Други изследвания показват, че флуоридите се отразяват неблагоприятно върху фертилното здраве.

Според учени от Франкфуртския университет минералната вода може да съдържа и растителни хормони, които приличат на женския полов хормон - естроген. Учените изследвали 20 марки минерална вода като в 12 от тях са открили хормони. Те са били в ниска концентрация, но хормоните оказват влияние дори и в малки количества.

Контролът върху производството и етикетирането на бутилираните натурални минерални води в България се извършва от Министерство на здравеопазването (МЗ) и  неговите Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Съдържанието на флуориди се проверява още на етап предоставяне на концесия за добив на минерална вода. От МЗ уверяват, че на пазара не може да бъде пусната бутилирана натурална минерална вода със съдържание на флуорид над 5 мг/л.

РИОКОЗ правят последващи проверки на бутилирани води, подготвени за търговската мрежа. През 2009 година от РИОКОЗ установили, че всички фирми изписват на етикета предупреждение, ако водата им съдържа над 1.5 мг./л флуорид. Тоест, ако потребителите не искат да пият вода с високо съдържание на флуориди, трябва да четат етикета.

Минерална вода “Горна баня” с ниско съдържание на флуор 0,2 мг/л. Снимки: авторката

Съдържание на флуориди в някои минерални води

(По данни от търговската мрежа и от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца 0-18 г. 2009-2014 г.)

Търговско                    F на етикета
наименование на          мг/л
минералната вода

Хисар                            5,0
Девин                            4,0
Ракитово                        5,0
Велинград                     4,5
Velingrad (BG)                4,5
Клептуза                       4,5
Михалково                    3,1
Рударци                        1,5
Неврокоп                      0,1
Преподобна Стойна       0,4
Горна баня                    0,2
Банкя                            0,5


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ : Флуоридите увреждат ДНК и водят до смърт

 

 
Флуоридите увреждат ДНК и водят до смърт ПДФ Печат Е-мейл
Статии - НОВИ СТАТИИ
AddThis Social Bookmark Button
 

Флуоридите увреждат ДНК и водят до смърт


 

Зъболекар

През 30-те години на ХХ в. американският стоматолог Уестън Прайс от Кливлънд, Охайо, прави дълго пътуване, при което проучва дегенерациите при хората, вследствие вредното действие на флуора. Своите наблюдения описва в книгата си „Хранене и физическа дегенерация”. Потресаващото заключение, което дава, е че хората, които живеят при примитивни условия и консумират естествени, нерафинирани храни от същия район, имат напълно здрави зъби, правилни зъбни дъги и се радват на чудесно общо здраве. Веднага щом навлезе цивилизованият начин на хранене се увеличава честотата на кариеса и започват дегенеративни изменения и челюстни деформации, които се наблюдават още при първото поколение. Ето някои цитати от книгата на Кристофър Брайсън „Флуоридната измама”. Флуорът е елемент с неметален характер, силно токсичен бледожълт газ с остра задушлива миризма. Има изключително висока химическа активност, която се дължи на голямото му електронно сродство и на слабата единична химична връзка в молекулите му. „Гладът за електрони” в нестабилната молекула на флуора определя способноста му да взаимодейства с почти всички елементи, дори с инертните благородни газове и с всевъзможни органични и неорганични съединения и материи. Именно поради тази своя реактивоспособност флуорът не се среща като свободен елемент в природата, а образува съединения – флуориди. Химическата активност на флуоридите като цяло е също много силно изразена, като флуорният йон може да образува здрави връзки с водородния йон в големи органични молекули (като например ДНК) и по този начин да предизвика хаос в биологичната система. Флуорът измества кислорода от съединенията му и разлага водата до флуороводород и кислород, като реакцията протича с взрив. Освен в огромни количества в атомната и алуминиевата индустрия флуорът се употребява за флуориране на органични съединения, като заменя водорода в тях, за направата на тефлон и различни материали, топими при много висока температура, в хладилната техника и др. Според клиничната токсикология консумирането на води с повишена концентрация на флуориди може да доведе до необясними за потребителя симптоми: виене на свят, гадене, главоболие, декалцифициране на костите, т.е. повишаване на вероятността от счупвания и др. Всички тези признаци показват хронично отравяне с флуор. (Това е отбелязано в сравнителния тест на българските минерални води.) А повишеното количество флуор в емайла прави освен това и зъбите по-чупливи!
Смърт може да настъпи, ако се погълне от половин до две трети от паста за зъби от една туба при възрастен човек, а при деца от още по-малко.

 

ПРЕПОРЪКА: Използвайте пасти за зъби без флуор. Такава паста е предлагана и в България, за повече информация натиснете ТУК.

Д Увеличаването на честотата на рака и смъртността от него стават очевидни няколко години след започването на процеса на флуориране на питейната вода и нарастването продължава оттогава.” През 1945 г. започва „експериметът” в Гранд Рапидс, Мичиган и Нюбърг, в които 40 000 души са подложени на въздействието на едно от най-токсичните съединения – натриев флуорид.
Флуоридите увреждат ДНК, подтискат имунитета и функцията на щитовидната жлеза. Те са протоплазмена отрова, затова са използвани като отрова за плъхове.
Флуоридите водят до поведенчески промени и потискат волята на човек да се съпротивлява срещу тиранията. Флуориди са били добавяни във водата в концентрационните лагери в Сибир и в нацистка Германия, за да се направят хрисими затворниците.

И това не е краят, токсичността на флуорида е най- изразена в стоматологията. Още има стоматолози, които препоръчват питейната вода да се обогатява с флуорид и всеки един човек в действителност да пие тази субстанция. Този елемент е токсичен отпадък, който се регулира от EPA (Агенция за Защита на Околната Среда). Би било нелегално да се пусне в река или поток, но по някаква причина е напълно легално да се пусне в питейната вода и да се позволи на хората да я пият. Хората не познават тази субстанция и я ползват за изплакване на устата и след това обаче трябва да я плюят, но те я поглъщат. В резултат на това имаме флуороза и костни аномалии които са свързани с прекомерната употреба на флуорид.
По някаква неизвестни причина стоматолозите решават че след като имат медицински дипломи, могат да лекуват с биологично активно вещество. Това е днешната модерна стоматология. Помнете че това са същите хора, които искат да поставят живак във вашата уста, чрез токсичните живачни пломби така има логика от незнание да отровят също така и цялото тяло като поставят флуросилициева киселина в питейната вода. Наричат Я , за да не изплашат пациентите „естествен флуорид”.

 

 

Д Увеличаването на честотата на рака и смъртността от него стават очевидни няколко години след започването на процеса на флуориране на питейната вода и нарастването продължава оттогава.” През 1945 г. започва „експериметът” в Гранд Рапидс, Мичиган и Нюбърг, в които 40 000 души са подложени на въздействието на едно от най-токсичните съединения – натриев флуорид.
Флуоридите увреждат ДНК, подтискат имунитета и функцията на щитовидната жлеза. Те са протоплазмена отрова, затова са използвани като отрова за плъхове.
Флуоридите водят до поведенчески промени и потискат волята на човек да се съпротивлява срещу тиранията. Флуориди са били добавяни във водата в концентрационните лагери в Сибир и в нацистка Германия, за да се направят хрисими затворниците.
И това не е краят, токсичността на флуорида е най- изразена в стоматологията. Още има стоматолози, които препоръчват питейната вода да се обогатява с флуорид и всеки един човек в действителност да пие тази субстанция. Този елемент е токсичен отпадък, който се регулира от EPA (Агенция за Защита на Околната Среда). Би било нелегално да се пусне в река или поток, но по някаква причина е напълно легално да се пусне в питейната вода и да се позволи на хората да я пият. Хората не познават тази субстанция и я ползват за изплакване на устата и след това обаче трябва да я плюят, но те я поглъщат. В резултат на това имаме флуороза и костни аномалии които са свързани с прекомерната употреба на флуорид.
По някаква неизвестни причина стоматолозите решават че след като имат медицински дипломи, могат да лекуват с биологично активно вещество. Това е днешната модерна стоматология. Помнете че това са същите хора, които искат да поставят живак във вашата уста, чрез токсичните живачни пломби така има логика от незнание да отровят също така и цялото тяло като поставят флуросилициева киселина в питейната вода. Наричат Я , за да не изплашат пациентите „естествен флуорид”.

3 минерални води с опасно много флуорид. Четете етикета

Хората в България купуват минерална вода и пият, без да четат етикетите. А на някои от най-известните български марки минерална вода като „Девин“, „Михалково“, Хисар“, “Велинград“ и др., пише: „Съдържа флуорид над 1.5 мг/л. и не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7 години“ (виж по-долу таблица със съдържанието на флуор в по-известните марки минерална вода на пазара).
Но има риск и за възрастните, които консумират много вода с високо съдържание на флуорид. Ако един човек пие по половин-един литър минерална вода с високо съдържание на флуорид на ден, вредни ефекти няма да има, но ако пие 1,5-2 литра, опасността се увеличава. Какво е опасното на флуорида?
Д-р Иво Атанасов, държавен експерт в дирекция „Обществено здраве“ на МЗ казва: „Повишеното приемане на флуор (при концентрации на флуор в питейната водата над 1,5 мг/л) при кърмачетата и децата до седем годишна възраст води до повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им. Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 мг/л) създава повишен риск от развитие на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи и ронливи“.

water_glass„Колко вода трябва да пие човек всеки ден, за да е здрав?“, пита на лекция в София Джон Далтън, директор на английско училище по пиар. От залата се чуват отговори: „Два литра минимум!“, „Не - три литра!“…
„Отговорът е – колкото му се пие - казва лекторът. Но компаниите за минерална вода искат хората да пият повече, дори когато не са жадни. Тогава се появяват авторитетни изследвания, че е полезно за здравето да се пие много вода - по 2 до 4 литра дневно. Печалбите на бутилиращите фирми скачат. Нищо лично, просто пиар“.
Минерална вода “Банкя” с ниско съдържание на флуор 0,5 мг/л. Снимки: авторката

Ако пиар посланието за обилния водопой на масите се приложи към някои натурални минерални води в България, може да се стигне до увреждане на здравето, предупреждават експерти. Много от минералните води в България са с естествено (природно) повишено съдържание на флуориди (на етикетите се отбелязва с F).

По данни на Министерството на здравеопазването (МЗ) 13 български марки натурални минерални води от търговската мрежа съдържат флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л.
Според Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, пазарният дял на минералните води със съдържание на флуориди над 1,5 мг/л за 2007 г. е около 33% от всички произведени в страната бутилирани минерални води.


Те са от находищата „Девин“, „Хисаря“, “Велинград”, “Михалково”, “Ракитово”, “Старо Железаре”, “Баничан” и “Бързия”. Не всички води с марка „Девин“, „Михалково“ и др. обаче съдържат много флуорид. Има изворни и трапезни (като „Девин“ с розов етикет или „Михалково“ със зелен), които са с F, по-малко или равно на 0.1 мг/л. Затова трябва да се четат етикетите.
Минерална вода “Преподобна Стойна” с ниско съдържание на флуор 0,3 мг/л. Снимки: авторката

На водите с повече от 1.5 мг флуорид на литър пише (макар и с малки, невзрачни букви, вляво от „заглавието“), че не се препоръчват за всекидневна употреба от деца под 7 години. В по-големи количества те не са безопасни и за възрастни. Безразборното приемане на флуориди чрез пастите за зъби, водата, някои храни, лекарства и др. води до опасно високи концентрации в организма.

Потреблението на минерална вода в България в последните 20 години се увеличава средно с по 12-15% на година. За сравнение - през 1990 г. годишната консумация за България е 8 литра минерална вода на глава от населението, а през 2004 година вече е 54 л. За първи път през 2008 година се наблюдава лек спад (от 3% за натуралните минерални води и 5% за трапезната вода), но тенденцията е и занапред потреблението да расте. В Западна Европа то е средно над 100 л. на човек годишно.

Натуралните минерални води със съдържание на флуорид над 1,5 mg/l са около 1/3 от всички бутилирани български минерални води. По данни на Европейската комисия, по този показател страната ни се нарежда на едно от първите места в ЕС.

За ползата и вредата от флуора от години тече световен спор между зъболекари и хуманни лекари. Първите казват, че редовното приемане на флуорни съединения заздравява зъбите и намалява риска от кариеси. По тази причина почти всички пасти за зъби в търговската мрежа са с флуор. В някои държави като САЩ изкуствено се флуорира дори питейната вода. От Българския зъболекарски съюз също се опитаха да флуорират питейната вода в България, но Министерството на здравеопазването се възпротиви.

В Европа това не само е отречено, но има и пределно допустими нива за съдържание на флуориди във водата за пиене – максимум 1.5 мг/л. За минералните води се допуска до 5 мг/л, защото се приема, че хората пият и чешмяна. Но някои пият само минерална.
Два вида минерална вода “Михалково” с различно съдържание на флуорид - синята е с високо, зелена - с ниско. Снимки: авторката

Според д-р Филис Муленикс, бивша директорка на “Форсайт дентъл сентър” в Бостън, САЩ, флуоридите са силно токсични за централната нервна система и могат да се отразят зле на мозъка дори в ниски дози. При бебета и деца се уврежда развитието на мозъка, засяга се моторната функция, намалява се способността за обучение.
Минерална вода “Михалково” с високо съдържание на флуорид - 3,1 мг/л. Снимки: авторката
Минерална вода “Михалково” с ниско съдържание на флуорид - под 0,1 мг/л. Снимки: авторката Снимки: авторката

Други изследвания показват, че флуоридите се отразяват неблагоприятно върху фертилното здраве.

Според учени от Франкфуртския университет минералната вода може да съдържа и растителни хормони, които приличат на женския полов хормон - естроген. Учените изследвали 20 марки минерална вода като в 12 от тях са открили хормони. Те са били в ниска концентрация, но хормоните оказват влияние дори и в малки количества.

Контролът върху производството и етикетирането на бутилираните натурални минерални води в България се извършва от Министерство на здравеопазването (МЗ) и  неговите Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Съдържанието на флуориди се проверява още на етап предоставяне на концесия за добив на минерална вода. От МЗ уверяват, че на пазара не може да бъде пусната бутилирана натурална минерална вода със съдържание на флуорид над 5 мг/л.

РИОКОЗ правят последващи проверки на бутилирани води, подготвени за търговската мрежа. През 2009 година от РИОКОЗ установили, че всички фирми изписват на етикета предупреждение, ако водата им съдържа над 1.5 мг./л флуорид. Тоест, ако потребителите не искат да пият вода с високо съдържание на флуориди, трябва да четат етикета.
Минерална вода “Горна баня” с ниско съдържание на флуор 0,2 мг/л. Снимки: авторката

Съдържание на флуориди в някои минерални води

(По данни от търговската мрежа и от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца 0-18 г. 2009-2014 г.)

Търговско                    F на етикета
наименование на          мг/л
минералната вода

Хисар                            5,0
Девин                            4,0
Ракитово                        5,0
Велинград                     4,5
Velingrad (BG)                4,5
Клептуза                       4,5
Михалково                    3,1
Рударци                        1,5
Неврокоп                      0,1
Преподобна Стойна       0,4
Горна баня                    0,2
Банкя                            0,5

Източник: e-vestnik.bg
(Материалът е предоставен от д-р Димчо Томов)

 

Флуора - F, (Fluere )е деветият пореден химически елемент от таблицата на Менделеев, с атомна маса 18,998 403 2, температура на топене - 219,62 °C и температура на кипене - 188,12 °C. Флуорид, това е химично съединение на флуора. Най-често използваните флуориди с цел профилактика от кариес и други зъбни увреди са натриев флуорид, който е най-разпространен в България, и калаен флуорид. Флуорът, под формата на калциев флуорид (CaF2), е открит през 1529 г. от Георгиус Агрикола. Калциевият флуорид е вещество, използвано за подпомагане на топенето на металите и минералите.Флуорът е елемент от халогенната група, и с металите образува соли-халогениди. Той е единственият елемент, който под формата на киселина /HF/, разяжда стъклото.Този елемент не е можел да бъде изолиран много години поради неговата изключителна реактивност. С много трудности е отделян от някои негови компоненти, но веднага след това е атакувал оставащите материали на съединението. Чак през 1886 г., след 74 години на постоянни опити, Анри Муасан успява да изолира химичния елемент флуор. Това му носи през 1906 г. Нобелова награда за химия. Флуорът реагира с почти всички елементи, дори с тежките благородни газове.

Първото комерсиално използване на флуора е проектът „Манхатън“ за създаването на атомна бомба през Втората световна война. За да бъдат разделени двата изотопа на урана — U-235 и U-238 — е използван уранов хексафлуорид (UF6).

Флуороапатитът Ca5(PO4)3F образува кристали, които се включват в емайла на зъбите и му придават по-висока киселинна устойчивост. Флуоридите - натриев, амониев, калаен - се използват в пасти, разтвори или гелове за зъби с цел предпазване от кариес.
В действителност Флуорида е токсичен отпадък, основна съставка на отровата за плъхове и един от най-големите замърсители на околната среда след студената война. Но според правителствената и корпоративна пропаганда флуорида е много полезен за зъбите и костите на хората, затова ни го слагат във водата и пастите за зъби.
• Флуоридите причиняват артрит.
• Флуоридите са канцерогенни - чрез увреждане на генетичния материал на клетката, в която влизат. Повече от 10 000 души умират всяка година от рак, дължащ се на флуориди.
• Проучванията на учени от различни страни показват, че прилагането на флуориди води до намаляване на интелигентността и подтискане волята на човека. При бебета и деца нарушенията са в развитието на мозъка, увреждане на моторната функция, способността за обучение, спадане коефициентът на интелигентност.
• Високите концентрации флуорид нарушават нормалното протичане на ензимните процеси в тялото, което допринася за нарушения в метаболизма. Това води до риск от редица заболявания (алергии, рак, Алцхаймер).
• През 1993 г. NRC (Националнят съвет за научни изследвания, САЩ) признава, че до 80% от децата в райони с флуорирана вода имат зъбна флуороза - бели, жълти или кафяви петна по зъбите.
При дневен прием над 2,5 mg се развива флуороза на зъбите, и има вероятност за остеосклероза.

 

1

 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL